Portret Ramos

Een enthousiaste, open en vrolijke gozer. Collega’s en begeleiders omschrijven talent Ramos met enkel positieve woorden. Ramos herkent dit in zichzelf, hij herontdekte zichzelf in Nederland. Ramos groeide op in de achterstandswijk Antriol op Bonaire. Hij heeft hard gewerkt om te komen waar hij nu is: in de zorg. Ramos (28) is een succesverhaal met veel tussenstops. Nu werkt hij hard om zijn gedroomde eindstation te bereiken: een carrière als eigenaar van een instantie voor probleemjongeren.

Van de antillen naar Nederland

Ramos was niet altijd die vrolijke enthousiaste jongen. Hij heeft veel meegemaakt. In zijn jeugd in de achterstandswijk zat hij verweven in criminaliteit. Als hij niet op de zmok-school was (school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen), hing hij op straat rond. Later verhuisde Ramos naar Nikiboko. Op zijn 18e kwam Ramos naar Nederland om een betere toekomst te zoeken, maar hij had moeite om zichzelf te vinden.  “Ik dacht, nu moet ik mijn leven veranderen. Wie ben ik? Wat wil ik zijn? Ik deed dingen waarvan vooral andere mensen wilden dat ik ze deed.” Hij woonde bij zijn tante in Rotterdam, maar ging er veel op uit. Ramos belandde in een ‘traphouse’, een huis van een verslaafde. Daar bleef hij negen maanden. In die periode had hij geen inkomen. Ramos dealde en steelde om geld te verdienen. Toen Ramos 21e was, stuurde de reclassering hem naar een opvang in Den Haag, maar dat ging helemaal niet goed. “Iedereen daar heeft stress en problemen. Ik moest om 8u naar buiten en mocht pas weer om 18u naar binnen. Tussendoor hing ik rond op straat.” Ramos werd geschorst, waardoor hij alleen op straat terechtkwam. In 2017 kreeg hij een belletje dat er plek was in een instelling voor probleemjongeren. Eigenlijk moest hij twee jaar blijven, maar wegens goed gedrag kon hij na zeventien maanden weg. Hij vond een eigen huis en ging aan de slag als schoonmaker.

 

“Ik deed dingen waarvan vooral andere mensen wilden dat ik ze deed”
En door naar Nelis

Drie jaar geleden kwam Ramos bij Nelis terecht. Hij was toen 25 jaar. Afgelopen drie jaar pakte Ramos veel kansen, die hij steeds met beide handen aangreep. Hij leerde professioneel schoonmaken en zonnepaneel installatie en -reiniging uit te voeren. Vorig jaar februari had Nelis talenten nodig om zonnepanelen te leggen. Ramos heeft vijf klussen gedaan en deed zo veel ervaring op. Via Nelis haalde Ramos zijn rijbewijs, hij werd steeds zelfstandiger. In 2021 maakte Ramos de keuze om naar school te gaan. In september van dat jaar begon hij met de opleiding ‘zorg en welzijn’. In februari 2022 begon hij met zijn stage bij Woonzorgcentra Haaglanden. Dat ging zo goed, dat hij zowat de hele zomer in de zorg bleef werken. Recent haalde Ramos zijn diploma. Tot januari werkt Ramos nog bij WZH, maar daarna begint hij aan de MBO-4 opleiding Social Work. “Ik ga probleemjongeren begeleiden. Ik wil echt wat teruggeven aan de maatschappij. Ik wil dat jongeren beseffen dat ze ondanks acties uit het verleden veel kunnen bereiken. Soms weten ze dat niet, maar ik weet dat als ik kan veranderen, iedereen dat kan.” Ramos heeft al een toelatingsgesprek gehad, waarin hij heel goed scoorde. “Iedereen zegt dat ik precies bij de opleiding pas.”

 

“Ik wil dat jongeren beseffen dat ze ondanks acties uit het verleden veel kunnen bereiken”
Wordt-ie blij van

Het is goed voor Ramos om werk te kunnen doen. “Vroeger deed ik jarenlang niets. Nu ben ik lekker bezig en heb ik geen stress. Ik ben gefocust op mijn werk en ik vind het belangrijk dat ik dat goed doe. Het helpt mij rust te vinden.” Het gaat Ramos niet alleen maar om kwaliteit en hard werken. Hij wil impact maken op de mensen om hem heen. “Het geeft een geweldig gevoel als ik mensen blij kan maken.” Ramos maakt mensen ook blij met zijn eigen kunst. Hij verkoopt zijn schilderijtjes aan vrienden en maakt veel muziek. Ramos schrijft, rapt en zingt. Binnenkort gaat hij beginnen met gitaarles. Toch is het maar de vraag of we op dit gebied nog veel van hem gaan horen. “De muziek is puur voor mezelf. Ik wil echt niet bekend worden.”

Goede keuzes en grote stappen

Zijn positiviteit en inzet brachten Ramos al ver, maar hij blijft dromen. Hij wil stagelopen in een instelling met probleemjongeren, om ervaring op te doen als begeleider. “Ik wil minimaal tien jaar als begeleider in een gesloten instelling of jeugdgevangenis werken.” Met de begeleiding van coach Jaap, een stageplek en het netwerk van Nelis hoopt Ramos te groeien als mens en begeleider. Zijn gedroomde baan? “Ooit wil ik mijn eigen instantie runnen voor probleemjongeren die hulp nodig hebben met de uitdagingen in hun leven.” Ramos weet dat hij nog veel moet leren, maar gelooft in de toekomst. “Je moet durven. Zet je trots opzij. Geloof in jezelf, maak goede keuzes en zet grote stappen. Als je je best doet, komt de rest vanzelf.”